Лару-тăру йĕркеллĕ

Комсомольски районÿнчи ÿăпе тивÿăтерекен центрта ăÿртме уйçхÿн пуăламçшÿнче 217 ăын шутра тçнç. Ку вçй питти халçхçн 1,4 проценчÿпе танлашать. Кçтарту - республикçра  чи пÿчÿккисенчен пÿри.

- Патшалçхçмçра экономикçпа финанс кризисÿ силлесе илчÿ пулин те Каăал тçрçхÿнче ÿăсÿр тçрса юлнисен шучÿ ĕсрÿ теме ăук, - хçйсен ÿăÿпе паллаштарать ятарлç служба учрежденийÿн ертĕăи Н.В.Антонов. - Юлашки тçватç ăулта вçл пÿр шайрах тçрать.

Николай Витальевич шухçшÿпе, ăакç пÿтÿмпех республика правительстви ял халçхне ÿăлÿ тçвас тÿлÿшпе уйрçммçн тçрçшнинчен килет. Ас тçватпçр: пÿлтÿр ЧР Министрсен Кабинечÿ халçха ÿăпе тивÿăтермелли ятарлç хушма мерçсем йышçннçччÿ. Кçăал çна малалла тçсса ÿă рынокÿнчи ăивÿчлÿхе сирес тÿлÿшпе тÿллевлÿ программа ăирÿплетрÿă. Ведомствçн халçха ÿăпе тивÿăтерме пулçшакан ăул-йÿрÿн витÿмÿ те пысçк. Акç кçăал районти тÿрлÿ харпçрлçхлç пысçк вунç организацие кризис тапхçрÿнче рабочисене сыхласа хçварма пулçшас тÿллевпе икÿ миллиона яхçн тенкÿ уйçрнç. ?Дубовка% ял хуăалçх производство кооперативне тата Ăÿрпĕелÿнчи кирпÿч заводне 327 пиншер тенкÿ пама палçртнç. ?Агрокабель%, ?Агропромэнерго%, ?Промкерамика% пÿрлÿхсене те самаях пысçк тĕпе тивет. Ăак майпа 118 ăынна кÿске эрнеллÿ е кунлç ÿăе куăарассинчен ултç уйçх таран сыхласа хçварма май пур. Унçн усçллçхне предприятисем туйма ÿлкÿрнÿ те ÿнтÿ. Тÿслÿхрен, хÿллехи тапхçрта продукцие пÿтÿмпех вырнаăтарайман сçрапа пылак шывсем хатÿрлекен ?Кооператор% завод ăак кунсенче тулли хçват ăине куăнç. Ку ăеă те мар: ăÿнÿ линисене хута ярать. Халÿ кунта хушма ÿă вырçнÿ те чылайрах. Малтан çна патшалçх укăа-тенкÿпе пулçшнç пулсан паян хçй центрта шутра тçракансенчен вуннçшне чÿнсе илнÿ. Унсçр пуăне ăул ăитмен ăичÿ ăамрçка, тÿрÿсрех каласан, каникула кайнç шкул ачисене вçхçтлçха вырнаăтарма май тупнç. Ăçва тухнçранпа ăÿр улми тирпейлекен ?Тав% хупç пÿрлÿх те ăÿнÿ вырçнсем йÿркелет.

Ÿă рынокÿнчи ăивÿчлÿхе сирес тÿлÿшпе йышçннç программçн тепÿр ăул-йÿрÿ - професси училищи, техникумпа колледж тата аслç вÿренĕ заведенийÿсене пÿтерекенсем валли стажировка йÿркелесси. Ăывçх кунсенчех района диплом илнÿ яш-кÿрÿмÿн пÿр ушкçнÿ таврçнÿ. Вÿсем валли ÿăе хçнçхма райпо тытçмÿнче, ăçкçр заводÿнче тата ?Ăÿр улмине мухтав!% агрофирмçра 13 вырçн /товаровед, бухгалтер, экономист тата ытти те/ хатÿрленÿ. Кçăалтан кашнин ăумне наставник ăирÿплетеăăÿ. Вÿсене ăамрçксене çсталçха ĕстерме пулçшнçшçн уйçхри чи пÿчÿк шалу укăин ăуррине центр хçй тĕлесе тçрать. Пурÿ вара 360 пин тенкÿ уйçраăăÿ. Стажировка тивлечÿпе ăамрçк специалистсем социаллç тата ÿă адаптацийÿ, малтанхи хçнçху илеăăÿ, ăемье бюджетне ăирÿплетеăăÿ.

Комсомольскинчи ÿăпе тивÿăтерекен центр профессие вÿрентес е ăÿннине илме хутшçнтарас енÿпе ăуллен нумай тимлет. Кçăал 87 ăынна специальноă пама задани илнÿ. Çна пурнçăланç та ÿнтÿ. Ăулталçк пуăламçшÿнчех Кĕкеăри вÿренĕ комбиначÿ тата Ÿăпе тивÿăтерекен патшалçх служби ăумÿнчи ?Аспект% вÿренĕ центрÿ пулçшнипе райадминистраци ăуртÿнчи, Комсомольскинчи пÿрремÿш вçтам шкулти тата райпори классенче занятисем йÿркеленÿ. Вÿсенче таăта аякка каймасçр, пÿр тĕлевсÿр пÿрремÿш кварталта 15-шер ăын электрогазосварщикÿн, суту-илĕ кассирÿн, тракторист-машинистçн, 22-ÿн котельнçй операторÿн, 20-ÿн ПЭВМ операторÿн çсталçхне илнÿ. Занятисем пынç тапхçрта вÿсене пурне те центр стипендипе ăул укăи тĕлесе тçнç. Ăак ушкçн ăÿнÿ пÿлĕпе тивÿăлипе усç курасса шанас килет.

Шкулсенче юлашки шçнкçрав янçрарÿ ÿнтÿ. Умра - тахăантанпа кÿтнÿ каникул тапхçрÿ, çшç та хÿвеллÿ кунсем. Анчах ку кĕлÿ хÿрринче вÿăÿмсÿр выртмаллине, урамра чупса ăĕремеллине пÿлтермест-ăке. Центр кашни ăулах вун тçваттç тултарнисенчен пуăласа вун саккçра ăитеймен ачасене вçхçтлçх ÿăпе тивÿăтерес енÿпе хçйÿн тĕпине хывать. Ку енÿпе районти пур ял тçрçхÿпе те килÿшĕ тунç. Ăул ăитмен ăамрçксем урамсемпе парксене, обществçн ытти вырçнне ăĕп-ăапран тасатма, тавралçха тирпей-илем кÿртме хастар хутшçнаăăÿ. Райцентрти ?Агропромэнерго% предприяти, юсавпа строительство управленийÿ тата маларах асçннç ?Кооператор% завод та ачасене йывçрах мар ÿăсене явçăтарма май тупаăăÿ.

Центра регистраци кунÿнче кÿрсе курма тиврÿ. Халçх йышлç хÿвÿшессе кÿтнÿччÿ. Йÿрке тçрçх кунта шутра тçракансен икÿ эрнере пÿрре килсе каймалла. Вçт шçпах ăав самант ăитнÿ-мÿн паян. Анчах черет асçрхамарçм.

- Паян эпир 70 ытла ăынна йышçннç ÿнтÿ, - тÿлÿнтерет йÿппи вуннç иртнине кçна кçтартакан сехет енне пуăне сÿлтсе Николай Витальевич. - Куратçр: нимÿнле хÿвÿшĕ те ăук. Ку федерацин ÿăпе тивÿăтерекен патшалçх службин административлç регламентне пÿр пçркаланмасçр пурнçăланинчен килет...

23 июня 2010