Глава Чувашии Олег Николаев поздравляет с Днем Победы

Хисеплĕ ветерансем! Хаклă ентешсем!

Сире Тăван ҫĕршывăн Аслă вăрҫине Ҫĕнтерӳпе вĕҫленĕренпе 77 ҫул ҫитнĕ ятпа саламлатăп!

Ҫу уйăхĕн 9-мĕшĕ - пирĕн Ҫĕршыв кун-ҫулĕнчи чи ҫутă кун.

Эпир Ҫĕнтерӳ хакне пурте лайăх пĕлетпĕр, хамăрăн мăнаҫлă патшалăхпа, Тăван ҫĕршыва хӳтĕленĕ аттесен, асаттесемпе кукаҫисен паттăрлăхĕпе мăнаҫланатпăр, Ҫĕршыв ирĕклĕхĕшĕн ҫапăҫса пуҫ хунисене ĕмĕр асра тытатпăр.

Чăваш халăхĕ Тăван ҫĕршыв ирĕклĕхĕшĕн пынă кĕрешĕве пысăк тӳпе хывнă. Республикăри халăхăн пĕрре пиллĕкмĕш пайĕ фронта тухса кайнă. Ентешсем пур фронтра та ҫапăҫнă. Хĕрарăмсем, ватăсемпе ачасем ҫĕнтерĕве тылра туптанă. Чăваш Ене 28 предприяти эвакуаципе килнĕ. Ҫар хатĕрĕсен, авиаци, танк, тинĕс техникин саппас пайĕсен производствине йĕркеленĕ. Хаяр вăрҫă ҫулĕсенче Чăваш Ен тĕп хули пысăк медицина центрĕ пулса тăнă. Шупашкарта тăватă эвакогоспиталь ĕҫленĕ, унта аманнă салтаксене сипленĕ.

Эпир Тăван ҫĕршывăн Аслă вăрҫинче Ҫĕнтерĕве ҫывхартма тӳпе хывнă Шупашкар иккĕмĕш ҫул Ĕҫ паттăрлăхĕн хули ятпа ҫӳренипе чăннипех те мăнаҫланатпăр.

Хисеплĕ ветерансем! Сирĕн умра паттăрлăхшăн, ҫирĕплĕхшĕн, харсăрлăхшăн пуҫ таятпăр! Сирĕн ҫарти паттăрлăх  - Тăван ҫĕршыв хӳтĕлевҫисен хальхи ăрăвĕшĕн чи ҫутă тĕслĕх.

Историре ҫырăнса юлнă паттăрлăх обществăна пĕрлештерет, юратнă Тăван ҫĕршыв ырлăхĕшĕн тăрăшма, тĕнче шайĕнче Раҫҫей патшалăхĕн хăватне ҫирĕплетме тата ят-сумне ҫĕклеме хавхалантарать.

Нацизма ҫапса аркатнă, тăван ҫĕре ирсĕр тăшманран хӳтĕлесе хăварнă пирĕн халăхăн паттăрлăхĕ - фашизма ҫĕнтернин палли. Паян 77 ҫул каялла аслашшĕсемпе мăн аслашшĕсем пек Донбаса тата мирлĕ халăха нацистсенчен хӳтĕлекен Раҫҫей салтакĕсене чун-чĕререн тав тăватпăр. Эпир кашни кун ҫĕнĕ паттăрсен - ятарлă ҫар операцийĕ вăхăтĕнче паттăрлăхпа тата харсăрлăхпа палăракан салтаксемпе офицерсен - ячĕсене илтетпĕр.

Раҫҫей халăхĕн чун-чĕре хăватне никам та ҫапса аркатаймĕ! Пĕрле эпир кирек епле йывăрлăха та парăнтарасса, Ҫĕнтерӳ пирĕн енче пуласса шанса тăратăп. Мĕншĕн тесен Ҫĕнтерӳ тĕрĕслĕх енче!

Нацизма ҫĕнтернĕ ăрăва мухтав! Тăван ҫĕршывăн Аслă вăрҫин паттăрĕсене мухтав! Ҫĕнтерӳҫĕ халăха мухтав!

Уяв ячĕпе! Аслă Ҫĕнтерӳ кунĕпе!

Чăваш Республикин Пуҫлăхĕ                                                         Олег НИКОЛАЕВ

Уважаемые ветераны! Дорогие соотечественники!

Поздравляю вас с 77-й годовщиной Победы в Великой Отечественной войне!

9 мая – священная дата в истории нашей страны.

Мы помним, какой ценой далась Победа, гордимся нашей великой державой, героическими подвигами отцов и дедов, которые защищали Отечество, храним святую память о тех, кто отдал жизнь за Родину.

Чувашский народ внес свой вклад в общую борьбу за свободу и независимость Родины. На фронт отправилась пятая часть населения республики. Они сражались на всех фронтах. Женщины, старики и подростки самоотверженно ковали Победу в тылу. 28 предприятий были эвакуированы в Чувашию. Было налажено производство боеприпасов, комплектующих для авиационной, танковой, морской техники. В суровые годы войны столица Чувашии превратилась в крупный медицинский центр. В Чебоксарах располагались четыре эвакогоспиталя, которые излечивали бойцов.

Мы горды тем, что столица Чувашии за значительный вклад в достижение Победы в Великой Отечественной войне второй год носит звание Города трудовой доблести.

Уважаемые ветераны! Низкий поклон вам за беспримерный подвиг, стойкость и мужество! Ваши боевые заслуги – пример и ориентир для нынешних поколений защитников Отечества.

Героические страницы истории сплачивают общество, объединяют наши усилия во имя процветания любимой России, укрепления мощи и авторитета российского государства на мировой арене.

Память о беспримерном подвиге нашего народа, сокрушившего нацизм, отстоявшего родную землю от врага – это «прививка» на века от пагубной заразы, которой является фашизм. Безмерная благодарность российским военнослужащим, которые сегодня, как их деды и прадеды 77 лет назад, проявляют стойкость и мужество, доблестно защищая Донбасс и мирное население от нацистов. Мы каждый день узнаем имена новых героев – солдат и офицеров, которые демонстрируют профессионализм и лучшие качества российского воина в ходе выполнения задач спецоперации.

Никому не под силу сломить духовное величие российского народа! Убежден, что вместе мы преодолеем любые препятствия, и победа будет за нами, потому что победа там, где правда!

Слава поколению, победившему нацизм! Слава героям Великой Отечественной войны!  Слава народу-победителю!

С праздником! С днём Великой Победы!

Глава Чувашской Республики                                    Олег Николаев

Пресс-служба Администрации Главы Чувашской Республики